Нов алгоритам може да предвиди и да спречи ненадејна срцева смрт во рок од една минута

- Advertisement -


Нов алгоритам на фински научници, кој користи варијабилност на отчукувањата на срцето, може да спаси живот со предвидување на ненадејна срцева смрт користејќи само сензор за паметен часовник.

Секоја година, милиони умираат од ненадејна срцева смрт, состојба која често се јавува со симптоми кои тешко се откриваат. Новиот метод развиен од истражувачите од Универзитетот во Тампере во Финска има за цел да ги открие овие знаци рано, што потенцијално ќе спаси многу животи.

- Advertisement -

Нивниот нов алгоритам користи метрика позната како детрендирана анализа на флуктуација (DFA2 a1) за да ја следи варијабилноста на срцевиот ритам, идентификувајќи ги промените кои би можеле да сигнализираат непосредна срцева слабост. За разлика од срцев удар, кој е резултат на ограничен проток на крв, SCD се јавува како резултат на ненадејни електрични импулси кои го преплавуваат срцето. Главно ги погодува постарите лица и често се манифестира без претходни симптоми.

Финските научници анализирале податоци од 2.794 возрасни лица во просек од 83 години и откриле дека DFA2 a1 е силен и независен предиктор на SCD, особено кога телото е во мирување. Најинтересниот наод на студијата е идентификацијата на разликите особено за време на мерењата во мирување. Карактеристиките на интервалот на срцевиот ритам кај пациентите со висок ризик во мирување наликуваат на оние на здравото срце за време на вежбањето.

- Advertisement -

Користејќи статистички методи, тимот ги поврза шемите на DFA a1 со појавата на SCD, земајќи ги предвид променливите како што се возраста и постојните срцеви заболувања. Неверојатно, оваа метрика може да се прочита за само една минута користејќи едноставни сензори, потенцијално дури и оние во паметниот часовник, со што се елиминира потребата од посети на клиника или сложени скенирања.

Акцелерометрите во потрошувачките уреди што се носат лесно можат да прават разлика меѓу состојбите на физичка активност и одмор и да вршат мерење кога е применливо, објаснуваат финските научници во студијата објавена во списанието JACC: Clinical Electrophysiology.

- Advertisement -

(Science Alert)

Сподели!
- Advertisement -