Паѓа продажбата на комерцијални недвижности во Словенија

- Advertisement -

Цените на комерцијалните недвижности пораснале за 11,5 отсто во првиот квартал од годинава. Во овој квартал, по падот во последниот квартал од минатата година, се зголемија цените на канцелариите и на деловно-услужните простори.
Во меѓувреме, бројот на продажби драстично падна и беше најнизок од 2015 година, објави словенечкиот Заводот за статистика.

Кварталниот број на продадени стопански објекти достигна 139. Овој број постепено се намалува веќе во 2022 и 2023 година, а особено е изразен падот во последниот квартал за четвртина во однос на претходниот. Вкупната вредност на продадените недвижности во првиот квартал е најниска досега, и покрај нивните повисоки цени.

- Advertisement -

Зголемувањето на цените на деловните и услужните простори за 13,5 отсто и на канцелариите за 10 отсто придонесе за вкупниот раст на цените во првиот квартал од годинава. И покрај тримесечните флуктуации на цените, трендот на нивен постепен раст, кој трае од средината на 2020 година, продолжи.

Според статистичките податоци, цените на канцелариите во првиот квартал од годинава се за 55,2 отсто повисоки од 2015 година, а цените на деловните и услужните простори се повисоки за 47,6 отсто.

- Advertisement -

Во споредба со пред една година, во првиот квартал од оваа година, цените на комерцијалните недвижности пораснаа 11-ти квартал по ред. Овојпат тие се повисоки за 16,2 отсто, најмногу поради поскапувањето на стопанските и услужните објекти кои поскапеа за 28,4 отсто. Канцелариските цени се повисоки за 5,1 отсто.

(Seebiz.eu)
Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -