LG го направи првиот паметен телефон кој ќе ве спаси од комарци

- Advertisement -

LG претстави нов паметен телефон, LG K7i, кој ќе може да ги брка комарците со емитување ултразвучни вбранови од мрежниот додаток поставен на заедниот дел на телефонот. Компанијата досега истата технологија ја имплементираше во повеќе производи како клима уреди и телевизори.

Според едно истражување на LG, а одобрено од Интернационалниот институт за биотехнологија и токсикологија во Индија, устразвучните бранови можат да избркаат до 72% од комарците.

- Advertisement -

Технологијата функционира така што ја имитира фреквенцијата на која испуштаат крикови лилјаците или вилинските коњчиња, кои ги јадат комарците, и така ефективно може да се кроисти на места каде што има опасни болести кои ги пренесуваат комарците како маларија или треска.

(PSFK)

Сподели!
- Advertisement -