20 најбарани професии според последното истражување на LinkedIn

- Advertisement -

Побарувачката за технички вештини како анализа на податоци и програмирање е во постојан раст, предводен од брзиот развој на вештачка интелигенција и од потребата за анализа на големи количини на податоци кои се генерираат

Но за оние кои бараат работа, а не поседуваат вакви вештини, не постои простор за очајување бидејќи професии кои се базираат на меки вештини како комуникација, емпатија, лидерство и други исто така бележат огромен раст, според последното истражување спроведено на LinkedIn.

Откако биле анализирани податоци од преку 530 милиони корисници на мрежата, истражувачите на LinkedIn создадоа листа на дваесет најбрзирастечки професии преку мерење на нивото на раст на бројот на одредени професии кои корисниците на LinkedIn ги навеле од 2012 до 2017 година.

- Advertisement -

Од листата со дваесет професии, дванаесет се базираат на меките вештини. Останатите осум се базирани пак на високо технолошки вештини. Еве ја листата:

Сподели!
- Advertisement -