YouTube во март идната година ќе лансира нова музичка платформа

- Advertisement -

YouTube во март идната година ќе лансира нова интернет музичка платформа наречена Remix. Платформата би требало да биде комбинација од сервисите Youtube Red и Google Play Music и на корисниците ќе им овозможи слушање музика и гледање видеосодржини. Најголемата музичка платформа на светот на овој начин сака да ја поедностави производите кои се ребрендирани и повторно стартувани изминатите години.

Според странските медиуми, лансирањето на платформата зависи од раскинувањето на договорите со два од трите најголеми издавачи на музика на YouTube: Sony Music Entertainment и Universal Music Group. Третиот голем издава на Youtube, Warner Music Group, наводно, веќе потпишал договор со новите услови.

- Advertisement -

Индустријата за снимање со години го критикува YouTube поради недоволната исплата на уметниците и несериозниот проистап кон авторските права, и покрај тоа што снимките од оваа музичка платформа се меѓу најпопуларните и најгледаните во светот. Google се обиде да креира музички сервис кој би му конкурирал на Apple и на Spotify, но не успеа да привлече доволне број корисници.

Сподели!
- Advertisement -