Kickstarter или Indiegogo – која платформа за групно финансирање да ја изберете?

- Advertisement -

Глобалната поврзаност е навистина прекрасно нешто особено кога сакате да започнете нешто иновативно, оригинално и ново. Многу иноватори денес се свртуваат кон т.н. crowdfunding платформи или онлајн платформи за групно финансирање во случаи кога немаат пари или инвестиции.

Најпознатите и најразвиените вакви платформи се Kickstarter и Indiegogo. Прочитајте по што овие две платформи за слични, а по што се разликуваат пред да одлучите на која од нив ќе ја претставите вашата идеја за производ.

Kickstarter е моментално најраспространетата онлајн платформа за групно финансирање. Преку неа до сега се пласирани околу 95 илјади проекти од страна на 9,7 милиони корисници, а дури една третина од корисниците поддржуваат повеќе кампањи истовремено. Што се однесува до вкупните средства, собрани се вртоглави 2 милијарда долари во сите кампањи заедно. 132 кампањи до сега ја имаат пробиено границата од милион долари, додека пак 2355 кампањи собрале повеќе од стотина илјади долари.

- Advertisement -

Проектите се поделени во петнаесет категории од кои најпопуларни се видео, музика, издаваштво, видео игри итн.

Кои се негативните страни на оваа платформа? Само 36,69% од досегашните проекти успеале да ја остварат својата целна сума што значи дека 63% од кампањите завршиле неуспешно. Но не очајувајте, бидете креативни и споделувајте ја пораката надвор од платформата. Доколку успеете во тоа, сигурно ќе ги соберете посакуваните пари.

- Advertisement -

Indiegogo на почетокот беа фокусирани на независна кинематографија но со текот на времето прераснаа во платформа со поширок дијапазон. Оваа платформа е достапна во 200 земји ширум светот и нуди 24 категории. Исто така овде постојат повеќе платформи отколку на Kickstarter. Моментално има десет илјади активни кампањи, додека пак Kickstarter има шест илјади.

Проблемот овде е тоа што само 6-7% од кампањите завршуваат успешно што е навистина демотивирачки. Затоа доколку не сте некој уметнички тип отворен за нешто побизарно и пооригинално, можеби е најдобро да се задржите на Kickstarter.

- Advertisement -

(ictbusiness.info)

Сподели!
- Advertisement -