Дубаи ќе ја гради најголемата фабрика во светот за производство на енергија од отпад

- Advertisement -

 

Дубаи планира да се справува со отпадот на многу храбар начин: со најголемата фабрика за производство на енергија од отпад во светот. Според New Atlas, владата во Дубаи ги најави плановите за изградба на фабрика која ќе може да обработи 2 милиони тони отпад годишно. Тоа се околу 60% од вкупната количина отпад која се произведува во Дубаи. Со капацитет од 185 мегават-часови фабриката ќе произведува доволно енергија за околу 120.000 домови.

- Advertisement -

Тоа значи дека фабриката дневно ќе може да обработи 5.000 метрички тони отпад. Енергијата што ќе ја произведе ќе биде доволна за 2.000 облакодери високи колку Бурџ Калифа или околу 2% од годишната потрошувачка на енергија годишно во Дубаи, пишува Inhabitat.

Дубаи ќе ја гради фабриката на површина од околу 20.000 квадратни метри, а ќе соработува со швајцарската компанија Hitachi Zosen Inova која произведува технологија за производство на енергија од отпад и со белгиската компанија BESIX. Изградбата ќе почне за неколку месеци, а фабриката ќе пред World Expo 2020.

Сподели!
- Advertisement -