-2.2 C
Skopje
четврток, јануари 27, 2022

Македонија ќе користи јужнокорејски искуства за сајбер заштита

Kabtel desktop

Размена на искуства и практиките во областа на сајбер безбедноста од Јужна Кореја во Македонија има за цел дводневната работилницата за „Национална рамка и стратегија за сајбер безбедност и функционирање на национален CERT/CSIRT“, што се одржува во Скопје во организација на Министерството за информатичко општество и администрација, Корејската агенција за интернет и информатичка безбедност и Светска банка, јави МИА.

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, на отворањето на работилницита рече дека Владата сака да ги слушне искуствата од поразвиените земји за предизвиците со кои се соочиле, а истовремено се залага за соработка со сите институции, приватниот и граѓанскиот сектор и универзитетите за зајакнување на сајбер безбедноста во Македонија.

Посочи дека се повеќе работи се извршуваат електронски и напредува процесот на дигитализација, а безбедносните инциденти може да предизвикаат последици врз сите активности во државата.

„Како што ги штитиме нашите останати територии, мора да го заштитиме и нашиот информатички простор. Институциите и компаниите мора да ги добијат сите битки, а хакерите само една. Затоа мора да бидеме цело време подготвени и будни за да одговориме на предизвиците“ изјави Манчевски.

Истакна дека една од задачите е подигање на свесноста на граѓаните и институциите за опасноста од сајбер напади.

„Довербата на граѓаните во службите и институциите зависи пред се од безбедноста на нивните податоци и сајбер безбедноста воопшто. Во следниот период ќе влеземе во нова ера на дигитализација и ќе се воведе електронски регистар на население и нов национален портал за електронски услуги. Со нив доаѓа и електронскиот идентитет на граѓаните. Сите ние ќе имаме лични податоци кои ќе бидат некаде складирани и институциите ќе ги користат. Покрај сите поволности што ќе ги нудиме, ќе мора да ја поставиме и безбедност на овие податоци“ изјави Манчевски.

Нагласи дека Јужна Кореја се смета за една од најдигитално поврзаните земји во светот и се едни од најдигитално загрозените земји во светот.


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!