Над 250 фирми заинтересирани за средства од третиот столб на Економскиот план за раст

- Advertisement -

Во организација на Регионалната стопнаска комора – Штип денеска Фондот за иновации ги презентираше четирите мерки од веќе објавениот оглас  за добивање средства за иновативни проекти и кои ќе покажат економски развој.

Над 250 микро, мали и средни претпријатија, меѓу кои и текстилни и кожарски компании, досега пројавиле интерес за аплицирање за средства од Фондот за иновации и технолошки развој, во рамки на третиот столб од планот на Владата за економски раст и развој.

- Advertisement -

Мирјана Георгиевска од Фондот за иновации и технолошки развој вели дека на фирмите на располагање им се вкупно 185 милиони денари, наменети за кофинансирање предлог проекти, кои содржат иновативни компоненти и осовременување на производствениот процес.

– За првиот инструмент, кој што е наменет за микро и мали претпријатија кофинансирањето е во износ од 30  проценти и максимален износ по предлог проект до 10 милиони денари, рече Георгиевска.

- Advertisement -

Вториот инструмент е наменет за микро претпријатија, за предлог проекти до пет милиони денари и кофинасирање до 30 проценти.

– Кај третиот инструмент од страна на Фондот кофинансирањето е максимално до 70 проценти за предлог проект до 20 милиони денари, додаде Георгиевска.

- Advertisement -

Со средства во висина до еден  милион денари ќе се поддржат проектите за обука и стручно усовршување на млади лица.

Сподели!
- Advertisement -