13 C
Skopje
понеделник, јуни 1, 2020

Instagram лансираше алатка за луѓето со проблеми со видот

Kabtel desktop

Описите на фотографии, познати како „alt text“, наголемо се користат онлајн и сега се интегрираат во Instagram за да се зголеми достапноста на социјалната мрежа. Првата алатка користи технологија за препознавање на предмети на фотографии за прецизно да се идентификуваат и да се обезбеди аудио опис.

Опцијата ќе биде достапна за фотографии на ѕидовите на корисниците, но и на нивните профили. За корисниците кои не сакаат превод на фотографиите и сакаат да контролираат каков е преводот на објавите, Instagram исто така нуди втора опција.

Кога еден корисник ќе стави некоја фотографија, тие имаат опција да си напишат сопствен алтернативен текст. Така ќе може да има и подетален опис нa фотографиите. Facebook, во чија сопственост е Instagram користи вештачка интелигенција за опис на фотографиите за слепите корисници уште од 2016 година. Новите опции на Instagram ќе бидат достапни почнувајќи од идната среда.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •