12.8 C
Skopje
недела, октомври 24, 2021

За првпат во Македонија ќе се организира „Европски квиз на парите“ за финансиска едукација на младите

Kabtel desktop

Македонската банкарска асоцијација склучи меморандуми за соработка со Министерството за образование и наука, Народната банка на Република Македонија и Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија за соработка во сферата на финансиската едукација на младата популација, како и на други прашања сврзани со финансиската писменост на населението.

Во рамки на оваа соработка, Македонската банкарска асоцијација и трите институции со кои  беа склучени меморандуми за соработка, за првпат во нашава земја ќе го организираат „Европскиот квиз на парите“, којшто е проект на Европската банкарска федерација, наменет за финансиска едукација на младите. Со тоа, Република Македонија се вклучува во второто издание на овој квиз, чија основна цел е финансиска едукација на учениците на возраст од тринаесет до петнаесет години. Се очекува дека во квизот ќе учествуваат над четириесет илјади ученици од дваесет и пет европски земји.

„Европскиот квиз на парите“ се одвива во две фази – првата се националните  натпревари во секоја земја поединечно, а втората е европското финале. Националниот натпревар во Република Македонија ќе се одржи на 27 март 2019 година, во рамки на Европската недела на парите. Најдобрите двајца ученици ќе ја претставуваат нашата земја на финалето коешто ќе се одржи на 7 мај 2019 година во Брисел, Белгија. Организацијата на овој настан во нашата земја ќе придонесе за поголема ангажираност на младите во доменот на финансиската едукација и за збогатување на нивните знаења од сферата на финансиите.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •