Во Скопје се одржува обука за претприемништво во дигиталниот сектор

- Advertisement -

Центарот за управување со знаење, истражувачки центар кој работи во делот на иновациите, новите технологии и претриемништвото од денеска започнува тридневна обука за претприемништво во дигит секторот со учесници од пет земји на балканско медитеранската програма на Европската Унија.

На обуката предвидено е присуство на околу 50 учесници од Македонија, Грција, Бугарија, Кипар и Албанија, а на настанот ќе се обрати министерот за локална самоуправа, Сухејл Фазлиу, под чие министерство се координира спроведувањето на ЕУ Интерег балканско медитеранската програма во земјата.

- Advertisement -

Според организаторите, досегашната пракса покажува дека обуките во претприемништво и иновации се важен елемент од севкупниот еко систем за поддршка на иновациите. Целта на обуката е да се поддржат иновативните проекти во ИТ секторот, но во исто време да се овозможи и поширока соработка помеѓу компаниите во регионот.

Сподели!
- Advertisement -