Училиштата во Њујорк еднаш неделно нема да готват месо за да ја заштитат планетата

- Advertisement -

Училиштата во Њујорк еднаш неделно нема да нудат месо на менито во обид да се помогне да се заштити планетата Земја, но и да се подобри здравјето на учениците. Многу деца во Њујорк јадат два оброци на училиште –  и појадок и ручек.

Почнувајќи од септември годинава, единствената храна која ќе биде на менито секој понеделник ќе биде вегетаријанска. Тоа ќе биде исто во сите 1.800 државни училишта, во кои учат 1,1 милион ученици. Вегетаријанските понеделници веќе се тестираа во 15 училипта во Бруклин.

- Advertisement -

Преголемата консумација на црвено месо може да биде лоша за здравјето на луѓето, а јадењето процесирана храна може да го скрат животниот век. Освен тоа, одгледувањето животни на фарми има многу штетно влијание на животната средина. 15% од стакленичките гасови во атмосферата доаѓаат од сточарството.

За потребите на таа индустрија се сечат дрвја за да има простор за пасење, а тоа пак резултира со помала апсорпција на јаглерод диоксид.

- Advertisement -

New York schools are going meatless one day a week

Better for students and the planet. 📕 Read more: https://wef.ch/2W3daO9

Posted by World Economic Forum on Петок, 15 март 2019

Сподели!
- Advertisement -