Кои професии во моментов се најбарани во Македонија?

- Advertisement -

За пазарот на трудот од средношколскиот кадар во моментов најголема потреба има од заварувачи на метали, аргонски заварувачи, ракувачи на градежна механизација, оператори и програмери на ЦНЦ-машини, бравари, водоинсталатери, електротехничари, хемиски техничари, месари, пекари, ѕидари, фармацевтски техничари, одржувачи на хигиена, готвачи, ИТ-техничари, медицински техничари, транспортни работници за магацин и друг квалификуван и неквалификуван кадар. Компаниите пројавуваат интерес и за високостручен кадар, односно машински, електро, технолошки, хемиски и информатички инженери, лабораториски биоинженери, фармацевти.

Ова се податоците според истражувањето во компаниите од машинската и енергетско-електронската индустрија за потребите од квалификуван кадар за пазарот на трудот што го спроведе Центарот за меѓуетничка толеранција во рамките на својата програма за едукации, преквалификација и доживотно учење, во тесна соработка со Општината Гази Баба и фондацијата „Фридрих Еберт Штифтунг“.

- Advertisement -

Над 650 работници со средно образование, квалификуван кадар, во делот на машинската и енергетска индустрија во моментов се потребни за компаниите што се само во Гази Баба“, информира Владо Димовски од Центарот за меѓуетничка толеранција на денешниот прес за одливот на мозоци од земјата под наслов „Туѓината пуста да остане, државата празна ни остана“.

Димовски смета дека долги години во образованието се водела погрешна уписна политика.

- Advertisement -

„Уписната политика со новиот конкурс на Министерството за образование повторно е иста од пред две, три, четири или пет години. Повторно се форсираат гимназиските паралелки, бројот на ученици таму се зголемува, наместо да се зголемуваат стручните занаети, паралелки што се потребни за компаниите и за пазарот на трудот“, вели Димовски.

Директорот на СУГС „ЕМУЦ 8 Септември“, Кенан Асани, информира дека лани во училиштето се запишале само 14 деца.

- Advertisement -

– Првиот чекор што го направивме е стипендирањето, сите компании едногласно стојат зад тоа. Втората карактеристика е што по завршувањето сите ќе бидат вработени, што досега ниедно училиште не го понудило тоа. Сега е многу модернизирано машинството, сè е компјутеризирано – вели директорот.

Извор: МИА

Сподели!
- Advertisement -