ВИДЕО: Робот-кошаркар никогаш не промашува шут за тројка

- Advertisement -

Научници создадоа робот кој е дизајниран постојано да шутира тројки во кош. И тоа да биде непогрешлив секој пат кога ќе ја фрли топката. Роботот Cue3 и припаѓа на автомобилската компанија Toyota. Висок е 208 см и направен е за да игра кошарка.

Роботот користи сензори поставени на торзото за да го процени растојанието до кошот и точната тракеторија дотаму. Многу е интересно да се гледа како путира затоа што движењата и ставот одговараат на типичните движења на професионалните кошаркари.

- Advertisement -

Тој може да ја фрла топката благодарение на моторизирани раце и колена. Иако засега не може да скока, да трча или да дрибла, има неверојатно прецизен шут.

Basketball robot can nail 3-pointers

This basketball robot is a 3-point shooting machine.

Posted by Startup Selfie on Вторник, 16 април 2019

Сподели!
- Advertisement -