25 C
Skopje
среда, октомври 16, 2019

Instagram воведува опомена за навредливи коментари

Kabtel golem pod glavno menu 14.10.2019

Мотивирани од постојаната борба против сајбер насилството, луѓето во Instagram решија да тестираат нова опција која веројатно ќе биде имплементирана како постојан дел од нивната апликација, во која преку вештачка интелигенција (AI) ќе ги идентификуваат навредливите и ризичните коментари.

Тимот на Instagram наскоро започнува со тестирање така што на корисниците ќе им овозможи да банираат одредени профили од нивниот сопствен профил. Попрецизно, ќе имаат моќ да го ограничат другиот корисник така што неговите коментари ќе му бидат видливи само нему, но не и на останатите корисници. Банираните корисници нема да знаат кога сте активни на Instagram или пак кога ги читате нивните директни пораки.

Компанијата објави и дека воведува нова опција со која ќе ги означува потенцијално навредливите коментари, преку препознавање на истите со помош на AI технологија. Новитетот ќе ги опоменува корисниците кои коментираат преку нотификација која ги прашува дали навистина сакаат да остават таков коментар.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •