-8.2 C
Skopje
четврток, јануари 20, 2022

Холандија гради џиновски острови за да ги спаси животните

Kabtel desktop

Холандија гради џиновски острови за да го спаси дивиот свет. Тие веќе успеаја да го зголема биодиверзитетот и да ја поправат штетата која ја нанесуваме ние луѓето. Водите од езерото Маркермер со децении биле загадени поради изградбата на брани.

Седиментите кои останале после изградбата се наталожиле на дното на езерото и ја направиле водата заматена и темна. Тие ја загадиле животната средина и придонеле за изумирање на голем број риби.

Сега Холанидја гради пет нови острови токму со користење на тињата кои го загадувале езерото. Како резултат на тоа 30.000 птици веќе се вратија на островите, има многу зеленило и огромна популација на планктони во водата. Некогаш сивите води на езерото сега се рај за дивиот свет.

Обединетите нации предупредуваат дека заканата по биодиверзитетот на Земјата е најголемиот ризик за опстанок на човештвото. 196 нации постигнаа договор за стопирање на глобалното уништување на природата и на биодиверзитетот.


Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!