Канадска компанија го претвора пластичниот отпад во дизел и бензин

- Advertisement -

Канадската компанија Sparta Group успешно го спроведува проектот Phoenix и од пластичниот отпад произведува дизел горицво и бензин. Од компанијата соопштија дека проектот веќе дава резултати и дека добиеното гориво се користи за потребуте на сопствениот возен парк.

Пет тони нерециклиран пластичен отпад може да се претворат во 4.000 литри гориво.Пласгтичниот отпад прво се селе на стини парчиња, а потоа се раствора на високи температури и без кислород за да не изгори. Со таа технологија се обработува пластичниот отпад кој најчесто завршува како загадувач на животната средина.

- Advertisement -

Пластиката во природата се задржува илјадници години. Уште еден сличен проект во Канада спроведува компанијата Sustain. Најавено е дека годишно ќе се рециклираат до 50.000 тони пластичен отпад.

Сподели!
- Advertisement -