Робот печати евтини и енергетски ефикасни куќи за рекордно време

- Advertisement -

Компанијара Bouygues Entreprises France Europe во партнерство со Универзитетот на Нант произведува 3Д печатени куќи со помош на роботска рака. Овие куќи не само што се печатат многу брзо, туку се и многу евтини и што е уште побитно, се енергетски ефикасни.

Оригиналниот концет наречен BatiPrint3D е резултат на мултидисциплинарни студии спроведени од страна на истражувачи од Лабораторијата за дигитални науки на Нант и Институтот за истражувања за градежништво и механички инженеринг. Оваа технологија овозможува изградба на куќа од 95 м2 за рекордно време.

- Advertisement -

Технички кажано, роботска рака поставува три слоеви материјал при градењето. Првин поставува два слоја пур пена која служи како основа за поставување на третиот слој од бетон, кој го поставува помеѓу двата слоја пена. Роботската рака се управува со ласерски сензор, а следи дигитална шема на куќата. Куќата Yhnova е првата од цела серија куќи. Посебна е по тоа што има сложена архитектоснак форма со закривени ѕидови и нема остри агли.

Construction of a house by Robot 3D Printer

Robot 3D printer can quickly build affordable and energy efficient housing.

Posted by Startup Selfie on Сабота, 10 август 2019

Сподели!
- Advertisement -