Премиерот на Етиопија ја доби Нобеловата награда за мир

- Advertisement -

Премиерот на Етиопија, Абиј Ахмед, ја доби Нобеловата награда за мир. за својата улога во прекинот на војната со Еритреја. Двете земји војуваа меѓусебе од 1998 до 2000, при што настрадаа десетици илјади луѓе, a многумина беа раселени поради војната.

Во тоа време и двете земји беа сиромашни и војната им наштети на внатрешните економии и го сопре развојот на земјите. Иако борбите завршија во 2000 година, имаше бесконечно затишје се додека минатата година новоизбраниот премиер на Етиопија, Абиј Ахмед, не склучи мир со Еритреја.

- Advertisement -

Со тоа се стави крај на повеќедеценискиот конфликт. Во својата земја Ахмед ги забрза реформите и ослободи илјадници опозиционери од затвор. Пловина од неговите министри во парламентот се жени и се залага за демократизација на Етиопија.

- Advertisement -

The Prime Minister of Ethiopia, Abiy Ahmed, has won the 2019 Nobel Peace Prize

Accelerating reform and ending decades of conflict.📕 Read more: https://wef.ch/2M8hwkY @PMOEthiopia

Posted by World Economic Forum on Петок, 11 октомври 2019
Сподели!
- Advertisement -