12.8 C
Skopje
сабота, ноември 27, 2021

Ова беше најтоплиот јануари во 141 години мерење

Kabtel desktop

Најтоплиот јануари во последните 141 години беше забележан годинава. Податоците на Националната управа за океан и атмосфера (NOAA) покажуваат дека според климатската евиденција чувана 141 години, просечната температура на копнената и морската површина во 20 век во јануари годинава била надмината за 1,14 степени.

Поради емисијата на стакленички гасови како поселдица на човечктие активности, Земјата е еден степен потопла отколку во прединдустриската доба, што има разорни последици ширум светот, меѓу кои и пожарите во Австралија и во Америка.

Најголем пораст на температурата во светот е забележан во источните региони на Русија, Скандинавија и Канада. Се наведува дека температурата во јануари таму била 5 степени над просекот. Натпросечна температура е измерена и во Арктичкото Море и на Антарктикот.

Научниците во националните информативни центри за животна средина имаат исто мислење – 2020 година ќе биде една од петте најтопли откако се води евиденција.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!