17.1 C
Skopje
сабота, јуни 6, 2020

Франција создаде вештачка џунгла за да ги заштити загрозените животински видови

Kabtel desktop

Франција создаде вистинска вештачка џунгла во стаклена полутопка за да ги заштити загрозените животински видови.Меѓу животните кои ќе живеат таму се и ретките морски крави, мајмуните-верверици и комодо земјовите.

Сите животни се сместени во тропска стаклена полутопка со површина од две фудбалски игралишта. Зоолошката градина Beauval Zoo со оваа џунгла сака да им покаже на посетителите во каква опасност се тропските животински видови поради сечењето на шумите.

Светот секоја година губи по 7,5 милиони хектари шума, што е исто како секоја минута да се сече шума со површина од 27 фудбалски игралишта. Во јануари годинава Амазон изгуби површина трипати поголема од површината која ја зафаќа Париз.

Шумите ги ублажуваат последиците од климатските промени така што го апсробираат јаглерод диоксидот и се рај за развој на биодиверзитет. 80% од сите копнени животни живеат во шума. Само во Амазон живеат 10% од животинските видови кои ги познаваме како и безброј други за кои не ни знаеме дека постојат.

Џунглата во стаклената полутопка ќе се искористи за размножување на загрозените видови додека истовремено ќе се едуцираат посетителите за потребата да се заштитат шумите.

France has built a jungle in a dome to protect endangered animals

Some of the world's most endangered species, all at home under the dome.🔎 Learn more about the implications of biodiversity loss: http://bit.ly/2Hm3lp5

Posted by World Economic Forum on Петок, 14 февруари 2020

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •