17.1 C
Skopje
сабота, јуни 6, 2020

ЕУ oдвои четири милиони евра итна помош за Македонија!

Kabtel desktop

Европската Комисија донесе одлука за финансиска помош на земјите од Западен Балкан. 38 милиони евра директна помош за медицинска опрема ќе бидат наменети за набавка на респиратори, заштитна медицинска опрема и лабораториски комплети.

Македонија ќе добие 4 милиони евра, а најмногу се доделени на Србија, 15 миони евра. Албанија ќе добие исто така 4 милиони евра, Босна и Херцеговина 7, Црна Гора 3 и Косово 5 милиони евра.

374 милиони евра ќе бидат префрлени на 6 земји од Западен Балкан за економско опоравување поради последиците од епидемијата прогласена поради КОВИД 19.

Овие пари земјите ќе треба да ги употребат за јакнење на здравствениот систем и за помош на малите и средни претпријатија од приватниот сектор, како и за социјална помош на најранливите категории граѓани.

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •