31 C
Skopje
вторник, август 4, 2020

Руска компанија доби дозвола за лекување на корона вирусот со нивниот лек „коронавир“

UAKS desktop

Русија го одобри новиот антивирусен лек „коронавир“ за лекување на КОВИД-19. Како што велат од компанијата, клиничките тестирања вклучувале случаи со благи и средни симптоми на вирусот и покажале дека лекот е многу ефективен во спречување на размножувањето на корона вирусот.

„‚Коронавир’ е еден од првите лекови во Русија и во светот кои не ги лекуваат компликациите кои ги предизвикува САРС-КоВ-2, туку се бори со самиот вирус“ велат од компанијата R-Pharm.

Додаваат дека клиничките тестирања покажале подобрување на 55% од случаите после седум дена третирање со „коронавир“, наспрема 20% подобрување кај пациентите кои биле третирани со стандардна етиотропска терапија. После 14 дена третирање забележале значително подобрување, велат од R-Pharm.

После пет дена третирање со новиот лек корона вирусот бил елеиминиран кај 77,5% од пациентите кои го примале лекот.

„Глобалната клиничка пракса и клиничките истражувања кои ги направивме потврдија дека ‚коронавир’ многу побрзо го стопира ширењето на инфекцијата во телото и го спречува размножувањето“ вели Микаил Самсонов, медицински директор на R-Pharm.

Тестирањето го започнале на крајот на мај годинава и повеќе од 110 пациенти досега го добиле лекот. „Коронавир“ е третиот регистриран лек во Русија за третирање на корона вирусот. Првиот, „авифавир“, се дава на пациенти од 11 јуни наваму.

(Reuters)

(фото: pxfuel)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •