21.3 C
Skopje
четврток, октомври 1, 2020

Листа на 100 најдобри книги на сите времиња

Листа на 100 најдобри книги на сите времиња, како што е изгласана од 100 автори во 54 различни земји. Листата ја рефлектира работата на различни држави, култури и временски периоди. Составена е во 2002 година од Норвешкиот Клуб на книги.

Останатите 80 книги во категорија најдобри, можете да ги најдете на следниот линк: https://www.goodreads.com/list/show/9440.100_Best_Books_of_All_Time_The_World_Library_List

1. „Гордост и предрасуди“, Џеј Остин
2. „Злосторство и казна“, Фјодор Достоевски
3. „1984“, Џорџ Орвел
4. „Хамлет“, Вилијам Шекспир
5. „Оркански висови“, Емили Бронте
6. „100 години самотија“, Габриел Гарсија Маркез
7. „Одисеја“, Хомер
8. „Фауст“, Јохан Волфганг Гете
9. „Човек без квалитети“, Роберт Мусил
10. „Авантурите на Хаклбери Фин“, Марк Твен
11. „Странецот“, Алберт Ками
12. „Гркот Зорба“, Никос Казанцакис
13. „Процес“, Франц Кафка
14. „Браќа Карамазови“, Фјодор Достоевски
15. „Лолита“, Владимир Набоков
16. „Фикции“, Џорџ Луис Боргес
17. „Дон Кихот“, Мигел де Сервантес
18. „Старецот и морето“, Ернест Хемингвеј
19. „Големите очекувања“, Чарлс Дикенс

Фото – commons.wikimedia

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •