14.8 C
Skopje
сабота, септември 25, 2021

Центарот за биоинформатика против Корона! Креираше третман за превенција и намалување на симптомите од Ковид-19!

Kabtel desktop

Глобалната пандемија настаната од Ковид-19 вирусот буквално го промени светот. Сите сили и напори на бројни лекари, медицински лица и научници се ставени во фунција на полесно справување со ситуацијата. И Центарот за биоинформатика дава силен придонес кон намалување на негативните ефекти од  Ковид.

За најновата понуда на овој Центар разговаравме со Татјана Илијевска и Кристијан Давидовски.

Разговараше – Верица Јорданова

За почеток, може ли да ни кажете подетално за вашето искуство со Ковид-19 вирусот? 

Медицината, каква ние досега ја познаваме, е драстично променета и уште се менува во светот. Промената е од аспект на употреба на нехемиски лекови, во кои главното лековито својство не е хемиската супстанца туку информацијата запишана на истиот клеточен јазик со чија помош клетките комуницираат меѓу себе. Ваквиот пристап е основата и почетокот на новата ера во медицината, која во иднина ќе биде општо достапна за секого. Веќе постои посебна гранка во медицината – дигитална медицина. Самата појава на вирусов ја наметнува потребата од дигитализација во сите области. Затоа и наш главен фокус изминатиот период беше во изнаоѓање на дигитално решение за справување со вирус кој е високо заразен и наметнува минимален човечки контакт. Исто така е веќе утврдено дека оптеретувањето на телото со хемиски супстанци го отежнува третманот на овој вирус.

Веќе имате искуство во третман на пациенти позитивни на Ковид-19 и направена е анализа за ефектите на биоинформатичката терапија кај 1.114 пациенти. Што покажа оваа анализа?

Третманот за Ковид – 19 во почетокот на епидемијата го третиравме исто како и сите други вирусни заболувања. Беше потребно време за да увидиме на кои органи и системи најмногу се рефлектира инфекцијата и на основа од тоа да составиме пообемно и попрецизно известување до сите засегнати органи (клетки).

Едниот пристап е со употреба на микропроцесори во кои се инсталирани биолошки клеточни сигнали и информации и тие се носат прилепени на кожа.

Вториот е дигитален начин на третман со употреба на софтверска апликација дизајнирана за употреба од паметен телефон.

Со употреба на менито „IMMUNITY / Improving the immune system“ неколку пати во текот на денот од по неколку минути се пренесуваат инструкциите до клетките.

Двата пристапи имаат за цел да ги корегираат промените во функцијата на органите предизвикани од инфекцијата на Corona 19 вирусот и на тој начин организмот да го третира настанатиот проблем. Третманот на вирусната инфекција е безопасен за секого и за секоја возрасна категорија. Се одвива во домашни услови со микропроцесори или софтверската апликација и е комплетно безболен, нема контраиндикации со фармаколошки препарати или други алтернативни методи на третман.

Ова се ефектите од дадената биоинформатичка терапија на 1.114 пациенти

  • Антивирусна терапија;
  • Нормализирање на имун систем;
  • Регенерација на кардиоваскуларен систем;
  • Регенерација на респираторен систем;
  • Регенерација на бубрези, нервен систем;

Важно е да се спомене дека оваа терапија е дадена превентивно кај повеќе од 1.000 пациенти. Ве молам да ни објасните за каква терапија се работи?

Терапијата се состои од информации и сигнали запишани на разбирлив за клетките јазик, односно меѓуклеточен програмски јазик со кој ние ги информираме клетки на специфичен орган или ткиво како да ја вратат својата нормална функција. Севкупното известување потоа го препишуваме од хардверско софтверски уреди во носачи на информација, за таа цел се користат неутрални хемиски супстанци или фрекфенции, како на пример одреден тип на метал или течност, а во поново време користиме светлосна и звучна фрекфенција за пренос на информациите и сигналите од условно кажано компјутер до биолошки компјутер односно човек.

Кај 1.115 пациенти кои користеле превентивно биоинформатички третман за КОВИД-19, поголемиот дел немале симптоми карактеристични за вирусот или потреба да бидат тестирани или третирани. Кај мал процент кај кои се појавиле симптоми на Covid се во многу блага форма, налик на сезонска вироза.

Третманот на вирусната инфекција е безопасен за секого и за секоја возрасна категорија, се одвива во домашни услови со употреба на микропроцесорите или софтверската апликација и е комплетно безболен, нема контраиндикации со фармаколошки препарати или други алтернативни методи на третман.


Деновиве Биоинформатика лансираше и мобилна апликација која помага во нормализирање на имуниоит систем, регенерација на кардиоваскуларниот и респираторен систем. Објаснете ни за ефектите и начинот на користење на оваа апликација? Како може да ја користат сите заинтересирани? 

Да, веќе спомнавме за преносот на информации со помош на светлина и звук. На таа основа ние развивме софтверска апликација за смарт телефони, а работиме на развој на апликации кои ќе може да се користат и на други уреди. Досега имаме две апликации кои може да се најдат на “плеј стор” и “апп стор” кои се наменети за третман на вирусни инфекции и превенција од истите, а другата е еден вид на дигитална апотека во која се содржат повеќе, односно 51 вектор за третман на различни состојби за кои ние денес имаме можност да делуваме. Веќе работиме на редизајн и проширување и подобрување на постоечката апликација која сега ја коментиравме.

Интересно, актуелно и во одреден аспект ревулуционерно е да се истакне тоа дека постои достапен за сите третман и превенција од Ковид 19 со помош на апликацијата Apllied Bioinformatics, во мени IMMUNITY / Improving the immune system.

Начинот на кој се користи е едноставен и безболен и може секој во удобството на својот дом да ја користи секојдневно. Имено, станува збор за апликација која ја инсталирате на вашиот смрат телефон и ја користите на начин што секој ден или како е сугерирано во истата ја вклучувате апликација во која се наоѓа еден видео фајл кои треба да биде вклучен и вашиот телефон треба да биде во ваша близина. На тој начин се врши преносот на информации од уредот до вас. За подетални информации можете да се обратите директно во Центарот за Биоинформатика или на официјалната веб страна на центарот – https://bioinformatics.mk/.

Апликацијата може да се симне на следните линкови:

За Apple – https://apps.apple.com/us/app/applied-bioinformatics/id1507347284?fbclid=IwAR2Nukcyay4KcK1JAaenm1KNpwDYfQs0THzfV4PCdkRJdtsU1KXkTM-hILE

За Android – https://play.google.com/store/apps/details?id=mk.bioinformatics.applied.abpv0&fbclid=IwAR3Y5cE3IeJZMXkBw3-Rn8YFn-fPoJyOv5XwTYBZYrH7YAWGjtbxhb_5fpE

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •