13.8 C
Skopje
недела, ноември 28, 2021

Автономен брод без екипаж тргнува на пат преку Атлантскиот Океан

Cementarnica USJE, mobile 19.11.2021

Целосно автономен брод наскоро ќе го почне своето патување преку Атлантскиот Океан, а на него нема да има екипаж. Станува збор за брод наречен Mayflower 400, кој ќе плови 5.630 км од Плимут во Велика Британија до Масачусетс во САД и ќе спроведува научни експерименти во текот на своето патување, кое ќе трае 12 дена.

Со бродот управува софтвер кој е развиен во соработка со компанијата IBM, а кој се однесува како дигитален капетан. За навигација на бродот се користи стандарден радар и GPS, како и шест камери кои му служат како „очи“ и овозможуваат да избегне други бродови и потенцијална опасност. Со оглед на фактот дека нема екипаж, ниту потреба за складирање храна или други предмети, просторот се користи за технологија.

(Klix.ba)

(фото: Mayflower)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!