17.8 C
Skopje
сабота, јуни 12, 2021

Авион со три пара крила ќе троши 70% помалку гориво од конвенционалните

Kabtel desktop

Комерцијалните авиони не се познати по напредната технологија затоа што генерално се исти со децении, но нов дизајн привлекува внимание затоа што целта на авиоиндустријата е да ја намали потрошувачката на гориво и емисијата на јаглерод диоксид.

Концептот на новиот авион неодамна го претстави компанијата SE Aeronautics, а нивниот пристап до дизајнот е необичен затоа што авионот има три крила, дупли крила на опашката и два странични мотори. Станува збор за прототипот SE200, кој може да прими 264 патници, а ќе троши 70% помалку гориво од другите авиони со слична големина. Ќе може да лета 16.900 км без потреба за слетување, а неговата максимална брзина ќе изнесува нешто над 1.110 км/ч. Оваа брзина е поголема во однос на брзината на авион од иста класа. Исто така, дополнителниот пар крила создава поголем погон, што резултира со пократко полетување и слетување, а со тоа е овозможено и користење на помали аеродроми.

Новиот концепт авион нема да носи гориво во крилата, поради што дизајнерите може да се фокусираат на потенок и поаеродинамичен дизајн. Горивото кај новиот авион ќе се складира над трупот. Прототипот има интегрирана структура со една монокабина од еден дел, која ќе биде поцврста и побезбедна од постојните кои се распаѓаат во случај на незгода затоа што е составена од делови.

Освен тоа, користењето композитни материјали ќе го направи авионот еден од најштедливите, а животниот век ќе му биде 50 години. Производството на авионот ќе биде дупло побрзо, а директорот на компанијата SE Aeronautics, Тајлер Метјуз, изјави дека концептот ќе донесе револуција во авиоиндустријата.

(Klix.ba)

(фото: SE Aeronautics)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •