12.8 C
Skopje
недела, октомври 24, 2021

Од 1 декември во продажба ќе бидат само биоразградливи кеси кои ќе чинат 15 денари

Kabtel desktop

Од 1 декември дозволена ќе биде само продажба на биоразградливи кеси за кои ќе се плаќа надоместок од 15 денари. Владата најави нови закони од областа на управување со отпад.

Премиерот Зоран Заев, и министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, ги презентираа законите на заедничка прес-конференција, образложувајќи дека со нив ќе се овозможи конечно европеизирање на управувањето со отпадот. Со ова, како што порачаа, конечно ќе се реши овој горлив проблем кој се таложел со декади и ќе се прекине синџирот на лошо управување со отпадот.

„Во однос на посебните фракции на отпадот, односно за справување со она со што граѓаните се соочуваат најмногу – пластичното пакување, предвидена е забрана за нивна употреба која ќе стапи на сила од први декември, а надоместок од 15 денари за биоразградливи кеси ќе мора да биде евидентиран и пренесен во посебен фонд на Министерството за животната средина и просторно планирање“, изјави Нуредини.

Исто така од први декември за првпат се воведува и забрана за еднократна употреба на пластично пакување во заштитените подрачја

„Постојат безброј алтернативи од природни материјали и сметаме дека за почеток, барем во заштитените природни подрачја можеме да покажеме пример со еколошко пакување“, порача министерот Нуредини.

На прес-конференцијата премиерот Заев информираше дека неодамна Собранието ги донесе преостанатите четири закони од областа на управување со отпадот: Закон за управување со отпадот, Закон за управување со пакување и отпад од пакување, Закон за управување со дополнителни текови на отпад и Закон за проширена одговорност на производителот за управување со посебните текови на отпад. Со ова, како што истакна, се заокружува легислативата неопходна за европеизирање на управувањето со отпад.

Тој образложи дека во подготовката на овој концепт беа вклучени меѓународни и локални експерти.

„Се погриживме процесот да биде инклузивен и да ги вклучи општините, операторите со отпад и комуналните претпријатија, граѓанските организации, граѓаните. Целта ни беше да создадеме систем кој ќе ги опфати потребите на сите и истовремено и ќе ги опфати високите стандарди за заштита на животната средина“, подвлече премиерот Заев.

Тој посочи дека Република Северна Македонија веќе го чекори патот кон поодржлив пристап кон управувањето со отпад и дека како земја кандидат за членка во Европската Унија потребно е да се усогласи со европското законодавството и во оваа област.

(Denar.mk)

(фото: Pixabay)

Сподели!
  •  
  •  

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!
  •  
  •