-1.2 C
Skopje
среда, декември 1, 2021

Индија ќе посади по едно дрво за секој човек на Земјата

Kabtel desktop

Each One Plant One проектот има за цел да посади 7,9 милијарди дрвја во Индија. Проектот ги опфаќа и руралните и урбаните средини со цел да го подобри животот на луѓето и здравјето на планетата.

Во урбаните средини се садат домородни врсти на дрвја секаде каде што има слободна почва. Во руралните средини се фокусира на соработка со локалните жени-фармери, кои садат овошки со цел да се зголема месечните примања и да се подобри исхраната на луѓето.

Проектот се фокусира и на подобрување на шансите за преживување на младите стебла така што се садат стебла кои се најмалку 2 години стари. Се користат органски компост и модерни алатки и се сади во регионите каде што се најголеми шансите за преживување.

Each One Plant One исто така учествува на предизвикот Trillion Trees: India,чија цел е пронаоѓање начини за зачувување и обновување на шумите во Индија.

(World Economic Forum)

(фото: Facebook)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!