-8.2 C
Skopje
четврток, јануари 20, 2022

Три источноевропски земји може да станат нов центар за микрочипови

Kabtel desktop

Источна Европа може да стане нов голем производител на микорчипови ако се остварат плановите кои ги откри еден тајвански функционер. Тајван планира да ја разгледа можноста за соработка со Словачка, Чешка и со Литванија за производство на чипови изјави тајванскиот министер, иако водечкиот производител на чипови TSMC засега планира да гради погони само во САД и во матичната земја.

Трите наведени земји изразиле спремност за соработка со Тајван за производство и дистрибуција на чипови. Инаку, Тајван има удел од 63% на глобалниот пазар за чипови. Само нивната компанија TSMC држи 54% од глобалниот пазар за чипови, а компаниите како Apple и Nvidiа набавуваат до 90% од своите чипови токму од тајландските производители.

Европската комисија во септември предложи нов закон со кој се зголемува производството на чипови поради глобалниот недостиг предизвикан од доцненњето на испораката во многу земји како последица на пандемијата на КОВИД-19. Целта на тој предлог на ЕК е да се зголеми истражувањето за чипови, да се зголемат домашните производни капацитети за чипови и меѓународната соработка за производство на чипови.

Тајван моментално планира да формира работни групи со трите земји од Источна Европа за да се утврди на кој начин тие точно можат да соработуваат на производството на чипови.

(RT)

(фото: Pxfuel)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!