-8.2 C
Skopje
четврток, јануари 20, 2022

Листа на земји каде смртноста од ковид е најголема – Македонија на шестото место

Kabtel desktop


Според податоците на веб-страницата Ворлдометерс, шест земји во регионот се на црната листа по бројот на починати од Ковид.

На врвот на листата е Бугарија, каде што починале 31.838 лица, што значи дека умреле 4.635 на милион Бугари. По нив следува БиХ, каде од коронавирус починале 13.696 луѓе, што значи дека починале 4.215 луѓе на милион жители. Потоа следуваат Унгарија, Црна Гора, па Македонија.

Хрватска се најде на седмото место од 10-те најлоши во Европа, каде од коронавирус починале 12.983 лица. Хрватска има 4.066.593 жители, што значи дека на милион жители починале 3.193 луѓе.

Словенија не влезе во 10-те земји со најцрна бројка на починати од ковид, но е блиску, односно го зазеде 13-тото место со 2.731 починат на милион жители. На најдобрата позиција на листата е Србија, која е на 30-то место во однос на регионот, каде што досега починале 12.984 лица, што значи дека од нив починале 1.495 на милион жители.

(Denar.mk)

(фото: Worldometers)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!