-7.2 C
Skopje
вторник, јануари 25, 2022

Велика Британија ја скрати самоизолацијата на само 5 дена

Kabtel desktop


Периодот на самоизолација за луѓето кои се позитивни на КОВИД-19 ќе биде скратен на само пет дена во Велика Британија. Миинистерот за здравство на земјата, Саџид Џавид, изјави дека заболените после пет дена и после негативен тест на шестиот ден може да бидат надвор од изолација.

Ваквата одлука е донесена со цел да се намали притисокот врз луѓето во некои сектори од стопанството затоа што има огромен број луѓе кои без причина се изолираат, пренесува BBC.

Инаку, уште во декември минатата година периодот на самоизолација беше скратен од 10 на седум дена со негативни тестови на шестиот и седмиот ден. Министерот додадек и дека податоците од британската Агенција за здравствена безбедност покажуваат дека 2/3 од луѓето повеќе не се заразни после петтиот ден од детекцијата на вирусот.

(Bizlife)

(фото: )

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!