19.8 C
Skopje
недела, октомври 1, 2023

Голем интерес на младите за учество во работата на ИНО ФАБ ЛАБ

Kabtel desktop

Младите покажаа голем интерес за учество во работата на првиот Фаб Лаб во нашата земја – Inno Fab Lab лоциран на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје. На првиот повик, кој заврши на 30 јуни се пријавија 38 кандидати на возраст од 15 до 29 години.Најголем интерес изразија средношколците (58%) и студентите (37%). Радува фактот дека половина од пријавените учесници се девојки. Во моментов во тек е формирање на првите тимови кои наскоро ќе ја започнат својата работа  во лабораторијата за производство и прототипирање Inno Fab Lab, која е опремена со најнова генерација на 3Д печатари, ЦНЦ машина за дрво, метал и пластика, линија за рециклирање на пластика и преса за композитни материјали.
Овде тимовите ќе разработуваат иновативни идеи и ќе ги реализираат до фаза на прототип.

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!