19.8 C
Skopje
четврток, октомври 5, 2023

Xiaomi во август ќе го претстави својот прв прототип автомобил

Kabtel desktop

Првиот прототип на електричен автомобил на Xiaomi треба да биде претставен во текот на овој месец, велат последни вести кои ги откри основачот на компанијата, Леи Јун. Компанијата HVST Automobile Design, која исто така го произвела концепт-автомобило WM Motor Maven. После претставувањето, прототипот ќе биде тестиран по патишта, а ќе започне и ПР кампањата на Xiaomi.

Иако се уште има време додека да почне вистинското производство на автомобилот, првите автомобили се очекува да почнат да се произведуваат во фабриката за истражување и развој Xiaomi Auto во Јижуанг во 2024 година.

Xiaomi ќе ги таргетира сегментите A+ и B. Првиот ќе има поддршка за автономни автомобили од ниво L2 и ќе има цена од околу 22.000 до 29.000 долари, додека вториот ќе има ниво на автономија L3 и ќе има цена од околу 29.000 до 44.000 долари.

(Gizmochina)

(фото: Xiaomi Planet)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!