НБРМ ги зголеми основните каматни стапки

- Advertisement -

НБРМ повторно ја зголеми основната каматна стапка која сега изнесува 4,25 проценти и ова е сдема по ред корекција на благајнички записи од почетокот на оваа година.

Оваа каматна стапка е показател во која насока треба да се движат каматите на депозитите и кредитите во банките во државата. Поради претходните зголемувања на основанат акамата дел од банките ги зголемиоја каматите на кредитите и депотитите на граѓаните.

Ваквата мерка на НБРМ главно се носи за да се намали притисокот од инфлацијата бидејќи ќе се мотивираат банките своите ликвидни средства наместо да ги пласираат во кредити да ги чуваат кај Народната банка.

Во дописот до јавноста од НБРМ велчат дека се зголемуваат ризиците инфлацијата да продолжи да расте.

Сподели!
- Advertisement -