19.8 C
Skopje
недела, октомври 1, 2023

После Месечината, Индија почна мисија и кон Сонцето

Kabtel desktop

После успешното слетување на Месечината, вселенската агенција на Индија вчераутро ја почна својата прва соларна мисија и испрати ракета кон Сонцеот. Полетувањето на ракетата во живо можеше да се следи на веб страница на Индиската организација за истражување на вселената (ISRO).

Преносот го следеа околу 500.000 гледачи, додека илјадници се собраа во галеријата за набљудување во близина на местото на лансирањето за подобро да да можат да можат да ја видат. Мисијата ќе има за цел да ги проучи соларните вештришта, кои можат да предизвикаат пореметувања на Земјата.

Мисијата е наречена по хинду зборот за сонце, Aditia-L1, а ако мисијата биде успешна, ова ќе биде уше една победа на Индија врз Советскиот Сојуз во оваа вселенска трка.

Додека Русија има помочна ракета, индиската Chandrayaan-3 sepak ja nadmina misijata Lunu-25.

Вселенскта агенција Aditia-L1 е дизајнирана да патува околу 1,5 милиони километри во текот на четири месеци до делот од вселената каде што објектите имаат тенденција да останат во место поради балансирањето на гравитационите сили и така намалувајќи ја својата потрошувачка на гориво.

(N1)

(фото: Wallpaper Flare)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!