12.8 C
Skopje
среда, октомври 4, 2023

EУ станува зависна од кинеските батерии и чипови

Kabtel desktop

ЕУ би можела да се „закачи“ на кинеските батерии На Европската унија и се заканува зависност од литиум-јонски батерии од Кина. До 2030 година, Европската унија би можела да стане зависна од увозот на литиум-јонски батерии и горивни ќелии од Кина, бидејќи беше зависна од руските извори на енергија пред почетокот на војната во Украина, се предупредува во документот, кој ќе биде основа за претстојната дискусија на лидерите на ЕУ за економската безбедност во Гранада, Шпанија.

Според агенцијата Ројтерс, која е запознаена со овој документ, Европската унија ќе мора да складира енергија на различни начини за да ја постигне својата климатска цел – нула емисии на јаглерод до 2050 година, што драматично ќе ја зголеми побарувачката за литиум-јонски батерии.

Побарувачката за овој вид стоки во наредните години ќе се зголеми за 10 до 30 пати, предупредуваат авторите на документот, а ЕУ веќе е значително зависна од Кина, од која увезува литиум-јонски батерии и горивни ќелии.

Ова не се единствените области во кои Европската унија е ранлива. Слично сценарио би можело да се случи и на полето на дигиталните технологии, при што предвидувањата сугерираат дека побарувачката за дигитални уреди како сензори, дронови, сервери за бази на податоци и мрежи за податоци нагло ќе се зголеми оваа деценија.

(фото: Pixnio)

Сподели!

НАЈПОПУЛАРНИ

Сподели!