НАСА ќе носи Прада – идните костими за астронаутите ќе ги прави оваа луксузна модна куќа

- Advertisement -


Модната куќа Прада ќе помогне во дизајнирањето на костимите на НАСА за идните генерации астронаути во мисијата Artemis 3 во 2025 година. Се очекува дека унапредените вселенски костими на астронаутите ќе им овозможат поголем опсег на движење и поголема флексибилност.

Дизајнерите и инженерите на Прада со голеките од комерцијалната компанија Aхiom sрасе ќе се обидат да развијат вселенски костими од нова генерација за мисијата Artemis 3 на НАСА, која е планирана за 2025 година.

- Advertisement -

Тоа треба да биде првата мисија која ќе ги врати коосмонаутите на површината на Месечината. Ново е тоа што меѓу нив ќе има и жени. Ако мисијата успее, тоа ќе биде и првото слетување на Месечината со човечки екипаж од декември 1972 година со Apolо 17.

Во процесот на дизајнирање на костимите ќе се вклучат и инженерите и дизајнерите на италијанскиот луксузен бренд Прада и комерцијалната свеленска компанија Aхiom sрасе. Тие треба да развијат материјали и карактеристичен дизајн, со цел заштита на астронаутите од ризиците и предизвиците на вселенската средина. Посебно ќе се води сметка за условите кои постојат на површината на Месечината, се вели во соопштението на компаниите.

- Advertisement -

(N1)

(фото: NASA)

Сподели!
- Advertisement -