Кина откри нова руда со елемент на ретка земја

- Advertisement -


Кина никогаш претходно нема видено руда која содржи многу вреден елемент на ретка земја, ниобиум, па затоа рудата ја нарече ниобобаотит. Рудата е откриена во лежиштето Бајан Обо во внатрепна Монголија.

Рудата е составена од ниобиум, титаниум, железо и хлориди. Но, највредно во неа е токму ноибиумот.

- Advertisement -

Тој светло сив метал се користи за изработка на челик и го зацврснува без да му дава дополнителна тежина. Исто така, се користи за правење на други легури и може да се стави во акцелератори на честички и друга напредна научна опрема затоа што е суперпроводник на ниски температури.

Кремаво-црната руда е 17. нова врста пронајдена во лежиштето Бајан Обо и еден од 150 нови минерали проанјдени во регионот.

- Advertisement -

Побарувачката за ниобиум во иднина значително ќе се зголеми затоа што истражувачите работат на развој на ниобиум-литиумски батерии и ниобоим=графенски батерии. тие батерии може да го намалат ризик од пожат ао се користат заедно со целта литиум, а воедно се полнат побрзо и може да се полнат почесто од традиционалните. Според некои проценки, може да траат околу 10 години, што е 10 пати подолог од литиум-јонските.

(Vidi.hr)

- Advertisement -

(фото: Wikipedia)

Сподели!
- Advertisement -