Професори и доктори по ветеринарна медицина се едуцираа за терапии со матични клетки и плазма

- Advertisement -


Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје ги претстави најновите иновации и достигнувања во регенеративната медицина за време на својата втора Меѓународна работилница за регенеративна медицина одржана на Факултетот

Оваа експертска работилница имаше за цел да ги расветли научните и клиничките апликации на терапијата со матични клетки и плазмата богата со тромбоцити (ПЗТ) во областа на ветеринарната пракса. На настанот учество земаа млади доктори по ветеринарна медицина и искусни практичари.

- Advertisement -

-Факултетот за ветеринарна медицина -Скопје цврсто верува во континуираната едукација за медицинските иновации кај докторите по ветеринарна медицина. Нашата посветеност да бидеме домаќини и да ги водиме клучните настани како што е Меѓународната работилница за регенеративна медицина, ја нагласува нашата посветеност на пионерскиот напредок во ветеринарното образование и истражување. Ние континуирано се стремиме да влијаеме и да ги подигнеме глобалните ветеринарни практики за подобрување на благосостојбата на животните и на пошироката медицинска заедница. – велат од Факултет за ветеринарна медицина – Скопје.

Теоретските сесии на првиот ден беа предводени од светски познати експерти од областа на ветеринарната медицина како што се проф. Луиза Паскучи, проф. Мери Марфи, проф. Френк Бери, д-р Ана Ивановска и проф. Стефано Гроли. На овие сесии темелно беа презентирани досегашните истражувања за потенцијалната улога и примена на матичните клетки и ПЗТ во ветеринарната медицина.

- Advertisement -

Проф. Стефано Гроли, заедно со Присила Берни, ДВМ, на практичниот дел од пладневната сесија им овозможи на учесниците да се поделат во три различни групи, каде што подготвија плазма збогатена со тромбоцити и ги набљудуваа контрастните својства помеѓу гел и течната структура.

На практичниот дел на работилницата беше презентирана примената на матичните клетки, особено во однос на мускулно-скелетните заболувања. Д-р Расел Чендлер и проф. Маурицио Дел Буе ја претставија својата експертиза за интраартикуларна примена на ПЗТ, давајќи им на учесниците спој помеѓу теоретско знаење и практичната презентација за интраартикуларна апликација на кадавери и избрани клинички случаи.

- Advertisement -

Факултетот за ветеринарна медицина-Скопје како еден од водечките Факултети во земјава продолжува и понатаму да се залага за интегрирање на напредните регенеративни техники во секојдневната ветеринарна пракса.

Сподели!
- Advertisement -