Илон Маск изгуби 28 милијарди долари во третиот квартал од годинава

- Advertisement -

Илон Маск, извршниот директор на Tesla, неодамна претпре тежок финансиски удар откако компанијата пријави незадоволителни приходи во третиот квартал од годинава. Последиците од новиот финансиски извештај го потресоа целиот свет и резултираа со загуба од 28 милијарди долари за Илон Маск.

Индустријата за електрични возила, која претходно се сметаше за поле со голем потенцијал, сега се соочува со несигурност додека традиционалните автомобилски компании како Toyota ја искористуваат приликата да профитираат од таквиот скептицизам. “

- Advertisement -

Од Toyota велат дека електричните возила не се единствениот начин автомобилската индустрија да постигне карбонска неутралност. Другите големи производители на автомобили се сложуваат со оваа филозофија и некои од нив го намалуваат производството на електрични верзии за дури 30%, додека други ги одложувата плановите за електрификација до идната година.

Додека продолжува да расте продажбата на електрични возила, забавува растот на оваа индустрија. Во првата половина од 2023 година продажбата на електрични возила пораснала за 49%, што е помалку од 63% во 2022 година. Транзицијата кон електрични возила вклучува значителни промени затоа што станвуа збор за сосема нова технологија и бара одлуѓето целосно да го сменат начинот на кој ги користат возилата. Значи, нереално е да очеквуаме дека се ќе оди лесно и брзо.

- Advertisement -

Загубата на 28 милијарди долари која ја претрпе Маск е горко потсетување дека иднината на електричните возила се уште е несигурна.

- Advertisement -

(Interesting Engineering)

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -