Објавени правила за употреба на вештачка интелигенција во новинарството

- Advertisement -


Меѓународната организација Репортери без граници (РСФ) и другите медиумски организации објавија упатства за употреба на вештачка интелигенција (АИ) во новинарството.
Во документот претставен во петокот во Париз се наведува дека вештачката интелигенција е способна да ги почитува човековите права, мирот и безбедноста во согласност со заедничките аспирации и вредности.

Вештачката интелигенција претставува значителна промена во начинот на собирање информации, потрага по вистината, раскажување приказни и ширење идеи и значително ќе го промени новинарството, се наведува во документот.
Системите за вештачка интелигенција имаат потенцијал да го револуционизираат глобалниот информациски пејзаж, во зависност од нивниот дизајн, контрола и примена. Поради оваа причина, документот наведува десет основни правила кои мора да станат задолжителни за медиумските организации и новинарите.

- Advertisement -

Првото правило е дека новинарската етика мора да води како медиумите и новинарите ја користат технологијата, а второто е дека човечките одлуки мора да останат централни за уредничките избори и долгорочните стратегии.

Документот повикува системите за вештачка интелигенција да подлежат на независна евалуација порано и медиумите секогаш да останат одговорни за содржината што ја објавуваат.

Медиумите мора да бидат транспарентни за употребата на системи за вештачка интелигенција и да ја гарантираат автентичноста и вистинитоста на објавите.

- Advertisement -

Документот повикува на јасна разлика помеѓу човечка и генерирана содржина, содржината на вештачката интелигенција да го одразува плурализмот на мислењето и новинарите и медиумските куќи да бидат ангажирани во општ надзор на системите за вештачка интелигенција.

Извор – Zimo.dnevnik.hr

- Advertisement -

Фото – Wikimedia

Сподели!
- Advertisement -