Кинеските производители на електрични автомобили прават голем пресврт. Ќе произведуваат возила со батерии кои брзо се менуваат

- Advertisement -


Кинеските производители на автомобили се свртуваат кон електрични возила со батерии кои брзо се менуваат, со цел да ги намалат трошоците и да ја зголемат ефикасноста.
Во стратешки потег за намалување на трошоците, кинескиот производител на електрични автомобили Nio најави партнерство со Changan Automobile. Целта на партнерството е заеднички развој на електрични возила со лесно заменливи батерии.

Соработката меѓу двете кинески компании се протега на основање и споделување станици за размена на батерии, заедно со стандардизација на батериите, се вели во соопштението на Ниа за Ројтерс. Иницијативата е дел од напорите на Nio да ја зголеми профитабилноста во услови на зголемена конкуренција, поттикната од ценовната војна што ја започна Тесла на почетокот на 2023 година.

- Advertisement -

Големи планови
Nio активно го води бизнисот, вклучително и намалување на работната сила и одложување на долгорочните инвестиции. Целта е да се зголеми ефикасноста и да се намалат трошоците. Замената на батериите, процес кој овозможува брза замена на празни пакувања со целосно наполнети, е централен дел од споменатото партнерство. Ваквиот метод го намалува оптоварувањето на електричните мрежи во времето кога електричните возила се полнат најмногу.

И покрај скептицизмот од некои производители на електрични возила кои веруваат дека цената на капацитетите за замена на батерии е превисока, Nio планира речиси двојно да го удвои бројот на такви станици во Кина оваа година. Changan и Nio го обезбедија седмото и осмото место во продажбата на електрични возила во Кина во првите девет месеци, регистрирајќи 123.322 продадени возила и 109.993 соодветно, според податоците на Кинеската асоцијација за патнички автомобили.

- Advertisement -

Од 21 ноември, Nio може да се пофали со 2.113 станици за размена на батерии и речиси 1 милион станици за полнење електрични автомобили низ Кина.

Извор: Ројтерс

- Advertisement -

Фото – Pixabay

Сподели!
- Advertisement -