Научници успејаа да ја искористат вештачката интелигенција за следење на ледени брегови

- Advertisement -

Вештачката интелигенција се повеќе се користи во науката за анализа на големи количини на податоци. Така, британските истражувачи користеа нова алатка напојувана со вештачка интелигенција за откривање на песочни дини Леда во Јужниот Океан.

Досега, научниците самостојно ги анализираа податоците што ги добиваа од сателитите, а со новата алатка можат да го следат целиот животен циклус на стотици и илјадници ледени брегови кои лебдат низ целиот Антарктик.

- Advertisement -

Како што објавија во списанието Remote Sensing of the Environment, ледените брегови играат клучна улога во динамиката на океанот, но тие претставуваат и опасност за бродовите кои пловат во таа област. Затоа, многу е важно да имате точни информации за тоа каде се наоѓаат ледените брегови и колку се големи.

Нова алатка напојувана со вештачка интелигенција може да идентификува санта мраз во областите каде што има многу морски мраз, што до сега не беше можно.

Научниците истакнуваат дека оваа алатка ќе овозможи откривање на ледени брегови кои се одвоиле и ги следат на нивниот пат, со што ќе се создаде поцелосна слика за динамиката на сантите во Јужниот Океан.

- Advertisement -

За да открие ледени брегови, алатката користи податоци од радарот со синтетички отвори (SAR) на сателитот Sentinel-1, кој пренесува микробранови од вселената и го мери интензитетот на рефлектираното зрачење. Ледените брегови се добри рефлектори на микробрановите поради нивната структура, т.е. мраз и снежни кристали, така што тие се видливи на сликите како силни, светли сигнали.

Истражувачите ги демонстрираа перформансите на алгоритмот за вештачка интелигенција на различни сателитски снимки, направени во период од 12 месеци помеѓу октомври 2019 година и септември 2020 година. Алатката идентификуваше речиси 30.000 санти мраз; повеќето од нив беа релативно мали – околу еден квадратен километар или помалку.

- Advertisement -

Истражувачите се надеваат дека со помош на оваа алатка, ќе можат да откријат какви било промени во бројот, големината и траекториите на ледените брегови навреме.

Извор – Zimo.dnevnik.hr

Фото – Wikimedia

Сподели!
- Advertisement -