Рекорден број големи компании во Германија банкротираат

- Advertisement -

Во германската економија има се повеќе случаи на големи банкроти, покажува студијата на осигурителната компанија за кредити Алијанц Трејд.

Големите несолвентности се вратија оваа година и се на рекорден курс, како што беше во 2020 година“, рече експертот на „Алијанц трејд“, Максим Лемерле. Во досегашниот тек на годината, особено големи стечаји има во секторите модна малопродажба, болници и машинството. Под тргување при големи инсолвентности се подразбира стечај на компанија чиј годишен обрт е најмалку 50 милиони евра, јавува ДПА.

Бројот на големи стечаи, со 45 поголеми случаи веќе во првите девет месеци од годинава, започна во 2020 година. Лани за истиот период имало 26 големи стечајци, а лани 17. Рекордот беше 2020 година, кога имаше најмногу случаи од 2016 година. Имаше 58 случаи во целата прва пандемија година, а 44 во првите три квартали. До овој септември, банкротираа 12 големи текстилни компании и модни продавници, заедно со шест клиники.

- Advertisement -

Поединечни големи стечајци имало во машинството со пет предмети, како и во металниот сектор со четири и градежништвото со три. Но, кога ќе се земат предвид компаниите од сите големини, најмногу стечајци има во градежништвото, потоа во трговијата и услужниот сектор.

Извор – Б92

- Advertisement -

Фото – Flickr

Сподели!
- Advertisement -