ЕУ создава единствен европски здравствен простор

- Advertisement -


Европскиот парламент го поддржа формирањето на здравствена унија во која граѓаните своите здравствени картони можат едноставно да ги користат на просторот а цела Европска унија, а научниците ќе имаат пристап до податоци од сите земји членки.

Европскиот простор за здравствени податоци (EHDS), за кој дискутираа европратениците на пленарна седница во Стразбур, е првиот предлог за воспоставување заедничка база на податоци која ќе се занимава со предизвици специфични за здравјето и ќе биде составен дел од изградбата на Европската здравствена унија.

- Advertisement -

EHDS ќе создаде заеднички простор во кој физичките лица можат едноставно да ги контролираат своите електронски здравствени податоци. Исто така, ќе им овозможи на истражувачите, иноваторите и креаторите да ги користат овие електронски здравствени податоци на сигурен начин кој ја гарантира приватноста.

После гласањето во Европскиот парламент почнуваат преговори со државите членки во Советот на ЕУ.

- Advertisement -

„EHDS е чекор напред кон Европска здравствена унија, но со доволно осигурувачи кои гарантираат дека ќе се заштитат и националните надлежности и националната автономија во дефинирањето на здравствените политики“ велат европратениците.

(Poslovni Dnevnik)

- Advertisement -

(фото: Piqsels)

Сподели!
- Advertisement -