Mercedes воведува нов стандард во сообраќајот – тиркизна сигнализација за електрични возила

- Advertisement -

Кога зборуваме за сообраќајот, боите пренесуваат клучни информации – зелената сигнализира забрзување, жолтата значи внимание, а црвената или сината значат забрзување. Меѓутоа, неодамнешниот додаток на таа палета е тиркизната боја, која е наменета за возилата опремени со револуционерниот систем за автономно возење на Mercedes-Benz, Drive Pilot (SAE ниво 3). Државите Калифорнија и Невада дадоа дозвола за оваа иновација затоа што досега не постоеја стандарди за сигнализација на автономните возила.

Mercedes се одлучи за тиркизната боја поради нејзината видливост и уникатност, со што ќе се избегне забуната со другите сигнали. Изборот произлегол од недостигот на достапни примарни и сложени бои. Дополнително, претходното одобрување на тиркизната боја и поврзаноста со тимот на Formulа 1 придонело за таа одлука.

- Advertisement -

Drive Pilot активира тиркизни светла во предните светла, задните светла и страничните ретровизори, но неговата употреба е ограничена на автопатиштата. Во Калифорнија авторизацијата е ограничена на две години, додека Невада дава неограничена дозвола почнувајќи од 2026 година за EQS и S-класаѕа на лимузините на Mercedes.

Иако технологијата веќе е во употреба, рамката за сигнализација не налага дополнително вградување на тиркизни светла за сите возила, туку на производителите на автомобили им да дава избор. Со оглед на предностите, изгледа веројатно дека ќе биде нашироко прифатена, се додека другите компании не воведат еквивалентни технологии.

- Advertisement -

(The Drive)

(фото: Mercedes Benz)

Сподели!
- Advertisement -