Кинеските инвеститори купуваат се повеќе обработливо земјиште во САД

- Advertisement -

Кинеските и другите странски купувачи се повеќе купуваат земјоделско земјиште во Америка, но реалните количини и површини тешко се откриваат, пишува Блумберг.
Странската сопственост и инвестициите во недвижен имот, како што се обработливо земјиште, пасишта и шуми, скокнаа на околу 40 милиони хектари во 2021 година, што е за 40 отсто повеќе од 2016 година, според американското Министерство за земјоделство. Но, анализата на Канцеларијата за отчетност на владата на САД – непартиско чувар што поднесува извештај до Конгресот – откри грешки во податоците, вклучително и најголемото земјиште поврзано со Кина кое се брои двапати. Други прашања го вклучуваат предизвикот за спроведување на американскиот закон кој бара странците сами да пријават такви купувања, се вели во извештајот, цитирајќи го USDA.

Странската сопственост на американските култури привлекува внимание во Вашингтон бидејќи расте загриженоста за можните закани за синџирите за снабдување со храна и други ризици за националната безбедност. И демократските и републиканските пратеници повикаа на ограничување на продажбата на земјоделско земјиште во Кина и други земји.

- Advertisement -

„Без подобрување на внатрешните процеси, USDA не може да поднесе извештај до Конгресот или до јавноста веродостојни информации за тоа каде и колку обработливо земјиште во САД го чуваат странски лица“, се вели во извештајот.

ГАО даде шест препораки, вклучително и USDA да споделува понавремени и поцелосни податоци со Одборот за странски инвестиции во САД, меѓуагенциска комисија предводена од Министерството за финансии што ги разгледува странските деловни зделки.

- Advertisement -

Друг предлог бара USDA да обезбеди дека извештаите за странските инвестиции во земјоделството се комплетни според федералниот закон од 1978 година. Според извештајот, USDA рече дека ќе и требаат повеќе пари за да се создаде и одржува портал за поднесување онлајн.

Извор – seebiz.eu

- Advertisement -

Фото – Pixnio

Сподели!
- Advertisement -