Биткоин надмина вредност од 60.000 долари

- Advertisement -

Цената на биткоин надмина 60.000 долари по прв пат од ноември 2021 година. Ова е остварување на долгогодишната цел на многумина во индустријата за криптовалути. Биткоин најмногу вредеше во 2021 година, кога достигна вредност од 68.789 доларис.

Exchange Traded Fund (ETF) се фондови наменети за мали инвеститори, а работа им е да собираат мали инвестиции од голем број инвеститори, со што стекнвуаат дел в фондот, а собраните средства понатаму се инвестираат, најчесто во акции.

Со нив се тргува на берза, што е предност во однос на останатите фондови, а наплаќаат многу помалку во однос на останатите форми.Регулирани се со закон и се смета дека се релавитно безбедна форма на инвестција.

- Advertisement -

Цената на биткоин, кој е водечка светска криптовалута, порасна за речиси 16% само во последните три дена.

(021)

- Advertisement -

(фото: Flickr)

Сподели!
- Advertisement -